Oleh: jariEmas

RIYADH 28 Julai – Pasukan pertahanan udara Arab Saudi berjaya memintas peluru berpandu balistik yang dilancarkan oleh pemberontak Yemen berhampiran Mekah lewat malam semalam, hampir sebulan menje­lang musim haji. Tentera Arab Saudi dalam satu kenyataan berkata, peluru berpandu itu ditembak jatuh di kawasan Al-Wasliya di wilayah Al-Taif, kira-kira 69 kilometer berhampiran selatan bandar raya di barat Arab Saudi.

Tiada kerosakan atau kece­deraan dilaporkan namun tindakan itu disifatkan sebagai cubaan terdesak oleh pembe­rontak Syiah Houthi untuk mengganggu perjalanan ibadah haji yang bermula pada akhir Ogos ini.
Serangan terbaharu itu dilakukan tidak sampai seminggu selepas pemberontak sama mendakwa melancarkan peluru berpandu ke Yanbu, Arab Saudi. Portal Arab News melaporkan, penghantaran peluru berpandu secara haram ke wilayah Yemen dipercayai berlaku akibat kekurangan kawalan dan sistem pemantauan di Pelabuhan Al-Hodeida di barat negara itu selain penyalahgunaan permit yang diberikan oleh tentera perikatan diketuai Arab Saudi bagi penghantaran barangan dan bantuan.
“Pemerdagangan peluru berpandu itu berlaku kerana kegagalan komuniti dunia untuk me­ngambil keputusan mencegah pelanggaran yang memanjangkan perang dan membahayakan nyawa orang awam.

“Persekutuan itu mengulangi sokongan terhadap keputusan kerajaan Yemen yang sah untuk membantu usaha wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke Yemen, Ismail Ould Al-Chieck mengenakan kawalan ke atas jalan laut penting ini,” kata kenyataan itu. Terdahulu, gabungan yang di­pimpin oleh Arab Saudi me­ng­gesa PBB untuk mengawal Pelabuhan Al-Hodeida bagi memastikan so­kongan kemanusiaan secara berte­rusan kepada orang awam namun PBB enggan bertanggungjawab.

Kumpulan pemberon­tak Hou­thi yang disokong oleh Iran terus mengganggu operasi di pelabuhan utama tersebut meskipun serangan dilakukan oleh tentera perikatan. Serangan peluru berpandu menyasarkan Mekah merupakan yang kedua selepas kejadian sama pada 27 Oktober tahun lalu yang mengundang kecaman masyarakat Islam antarabangsa.

Pasukan Houthi juga te­lah me­lancarkan pelbagai se­rangan ke atas pelbagai sasaran keba­nyakannya di sepanjang sempadan Arab Saudi dengan Ye­men, membunuh lebih daripada seratus askar dan orang awam. Arab Saudi bersama Emiriah Arab Bersatu (UAE) menganjurkan gabungan tentera tersebut pada 2015 untuk menyokong kerajaan pimpinan Presiden Yemen, Abed Rabbo Mansour Hadi yang diiktiraf PBB daripada serangan pemberontak Houthi dan pasukan penyokong bekas Presiden, Ali Abdullah Saleh.

Pasukan tersebut menuduh Iran membantu memberikan senjata kepada kumpulan pemberontak sebagai salah satu usa­ha Tehran mencetus ketidakstabilan di rantau itu.

Sumber: Utusan Online