Oleh: Barjoyai

Anda pembeli tegar portal membeli belah online seperti lazada, zalora, gemfive, agoda, taobao dan lain-lain yang seumpamanya? Jangan lupa untuk mendaftar dan klik pada dua laman web ini untuk penjimatan:

  1. Shopback  (untuk cashback)
  2. Lalalaxx  (untuk kod diskaun)

Dengan gabungan kod diskaun dan ‘cashback’ anda mampu menjimatkan + mendapatkan pulangan wang sehingga 20% daripada nilai barangan. Shopback ditubuhkan pada tahun 2014 dan mempunyai lebih 1300 portal online yang turut serta bagi ‘loyalty programme’ ini. Setiap transaksi pembelian yang dibuat melalui ‘affiliate programme’ membolehkan shopback mampu membayar di antara 2.5 – 11% bergantung kepada jenis barang yang dibeli.

Selepas mendaftar pastikan anda install terlebih dahulu plugin shopback pada browser yang digunakan:

a) Klik pada icon [S] dan pilih tempat atau ‘stores’ yang anda ingin pergi.

cashback1.jpg

 

b) tunggu hingga selesai ia membawa anda ke laman ‘stores’ yang hendak dituju.

cashback2.jpg

 

c) pada kebiasaannya logo [S] shopback pada plugin akan bertukar dari merah ke hijau. Walaubagaimanapun, jika anda klik melalui shopback dan BUKAN direct terus ke lazada.com.my contohnya, anda masih dikira dapat cashback tersebut.

Untuk kod diskaun pula, lalalaxx memaparkan beberapa kod diskaun bagi beberapa ‘stores’ terpilih. Lalalaxx kerap mengemaskini kod-kod diskaun dari masa ke masa dan kod diskaun ini biasanya terpakai bagi pembelian yang dibuat melalui komputer desktop.

lallalax21.jpg

sebagai contoh kod diskaun EZBACK2SHOPMYTJZQFH membolehkan pengguna mendapatkan diskaun sebanyak RM 15 untuk sebarang pembelian dengan minimum harga barang RM 100.

d) Hanya masukkan kod tadi (EZBACK2SHOPMYTJZQFH) di ruangan ‘apply code’

lazada2.jpg

 

e) paparan harga dengan diskaun RM 15.

lazada3.jpg

f) Akhir sekali, kembali rujuk semula laman web shopback dan click pada nilai RM (jika ada) untuk melihat transaksi yang telah dilakukan dan nilai cashback yang akan diperolehi. Cashback akan dikredit terus ke bank dengan minimum pengeluaran cashback RM 10. Cashback boleh dapat sekitar beberapa minggu atau bulan bergantung kepada mana stores yang dikujungi.

cashback3.jpg