Oleh: Barjoyai

Sekarang sudah tahun 2017. Teknologi pada kenderaan makin berkembang begitu juga dengan prestasi, ciri-ciri aksesori dan keselamatannya. Ya apa yang anda nampak pada lampu kenderaan bagi kereta mahupun motorsikal kebanyakannya sudah dilengkapi dengan lampu besar depan (headlight) bewarna keputih-putihan. Lampu ini dikenali sebagai HID (high intensity discharge – intensiti keluaran tinggi) atau dikenali sebagai Xenon. Untuk LED, kami akan bincangkan pada post akan datang.

maxresdefault.jpg

Lampu HID ini menggunakan mentol HID yang mempunyai warna (color temp) sekitar 4200 – 5000 Kelvin (K) yang didatangkan standard dari kilang dan mematuhi piawaian standard antarabangsa. Rajah atas menunjukkkan perbezaan mentol biasa (halogen) dan HID. HID kian meluas digunakan berikutan kecerahannnya yang baik dan mengurangkan keletihan mata pada pemanduan malam. Mentol HID juga tahan lebih lama dan kurang panas dan kurang penggunaan tenaganya. Untuk mentol halogen ianya agak kuning sekitar 3000 – 3500K. Anda boleh bayangkan jika anda study atau baca buku pada waktu yang agak lama di bawah mentol kuning berfilamen. Jika dibandingkan lampu kalimantang putih, sudah pasti lampu kalimantang lebih terang dan tidak memenatkan mata. Begitu juga dengan lampu kenderaan.

 

ColourTemp.jpg

Kalau anda perasan, jika diteliti lampu kalimantang atau mana-mana mentol dipasaran, ada dilabelkan dua jenis warna. Warm white dan cool white/daylight. Untuk lampu kalimantang di rumah yang bewarna putih, ianya bewarna 6500K, untuk HID di kenderaan, ianya sedikit kuning, yakni 4300K (philips/osram).

 

YvRRLGD.jpg

Di atas merupakan gambaran sebenar perbezaan lampu halogen biasa berbanding lampu dengan teknologi sekarang HID dan LED (akan datang). Jika diteliti HID 4300K merupakan pencahayaan yang terbaik. Ya semakin tinggi K semakin kurang terang lampunya dan dikenalpasti 4300K yang paling terang untuk standard antarabangsa. Jika anda lihat halogen lampunya suram dan meletihkan mata untuk pemanduan lama waktu malam.

Nota kaki: Model Proton Waja CPS 1.6 (kereta yang polis pegawai penyiasat guna) merupakan satu-satunya kereta nasional Malaysia dilengkapi dengan lampu HID standard. Admin tak pasti kenapa segmen dan keluaran yang lebih baru tidak didatangkan walaupun untuk spec yang tertinggi dan harganya sudah lebih RM 100k?