Oleh: Barjoyai

17c384_012.jpg

Ini adalah trak pikap terbaharu keluaran Mercedes-Benz X Class. Ia merupakan satu-satunya pikap trak yang khusus untuk keluaran jenama ini. Ini untuk mengisi ‘gap’ antara kenderaan SUV dan kenderaan komersil untuk perdagangan. Nampak seperti Nissan Navara??? Ya, trak pikap ini dibangunkan hasil kerjasama Mercedes Benz dan Nissan. Tetapi Mercedes-Benz lebih menitikberatkan elemen elegan di mana mereka mengubahsuai kemasan dalaman, kelesaaan dan ruang kabin untuk lebih mewah.

17c383_012.jpg

Ia dikuasakan dengan pacuan roda belakang dan pilihan ‘all wheel drive’ untuk enjin 2.3 liter diesel (187 bhp) dan untuk X350d 255 bhp V6 hanyalah terdapat ‘all wheel drive’ sepenuhnya. Selain itu, ia mewarisi ciri-ciri yang ada pada segmen sedan nya. Terdapat mod pemanduan untuk Eco, Comfort, Sport dan Off road. Ciri-ciri keselamatan untuk lane keeping dan anti crash juga didatangkan secara standard.

17c383_020.jpg

Menurut Mercedes-Benz, X-class ini dikhususkan tumpuan penjualannya kepada pemilik tanah dan petani di kawasan Argentina, pemilik perniagaan berkaitan pertanian dan juga kontraktor pembinaan. Trak ini mampu membawa muatan seberat 1.1 tan yakni menyamai 17 unit 50 liter barel air. Manakala untuk kuasa penarikan (towing) jentera ini mampu menarik seberat 3.5 tan. Pasaran X-class bermula di Eropah pada harga 37,000 euro di Jerman.

Sumber: Topgear