oleh : jariEmas

PONTIAN 6 Sept. – Jika sebelum ini Pontian khususnya Pekan Nanas dikenali sebagai ‘Lembah Nanas’, namun siapa sangka tanaman kurma yang sinonim dengan negara Asia Barat kini boleh hidup subur hasil penyelidikan yang dijalankan.

Setakat ini, dua kawasan telah ditanam dengan kurma, iaitu di Kampung Maju Jaya seluas 1.64 hektar dan terbaru di Kampung Parit Haji Adenan yang berkonsepkan ladang kontrak.

Pengasas Syarikat Kurma Empire Agro Farm, Mohd. Rozaman Yahya berkata, ladang kontrak yang diperkenalkan memboleh­kan orang ramai membelinya de­ngan harga antara RM850 hingga RM5,990 sepokok.

Beliau berkata, projek pertama penanaman 150 pokok kurma Safawi Madinah di Kampung Maju Jaya yang dimulakan tahun lalu dijangka akan mengeluarkan hasil antara empat hingga lima tahun lagi.

“Memandangkan kos penanaman serta penjagaan kurma secara individu tinggi dan memerlukan perhatian yang rapi, kami menawarkan peluang kepada orang ramai turut serta mengambil baha­gian menerusi ka­e­dah membeli pokok-pokok yang ditanam. “Walapun kawasan Pe­kan Nanas merupakan tanah gambut, menerusi kajian pokok kurma tetap mampu mengeluarkan hasil seperti di negara-negara Arab,” katanya baru-baru ini.

Menurutnya, pokok-pokok kur­ma yang ditanam di Pekan Nanas dibawa dari kawasan ta­naman kurma di Tanah Merah, Kelantan yang berperanan sebagai pusat penyelidikan dan tapak semaian. “Menerusi kajian serta penyelidikan yang berterusan, tanaman kurma yang dahulu agak mustahil untuk ditanam secara komersial di negara ini kini telah berjaya menjadi sumber ekonomi baharu.

“Ladang Kurma Safawi Madinah di Kampung Maju Jaya juga boleh menjadi tarikan pelancongan baharu di kawasan Pekan Nanas yang difahamkan mempunyai banyak dusun buah-buah­an. Ini secara tidak langsung mampu menambahkan lagi aktiviti pelancongan berkonsepkan agro pelancongan apabila orang ramai berpeluang melihat pokok dan buah kurma secara dekat,” katanya.

Berdasarkan kejayaan projek pertama di Kampung Maju Jaya, pihaknya turut melancarkan program ladang kontrak melibatkan 90 pokok kurma Ajwa atau dikenali dengan kurma Nabi di Kampung Parit Haji Adenan yang kini telah menerima tem­pahan daripada 12 peserta.

Mohd. Rozaman berkata, projek tanaman itu juga berkonsep hiasan atau landskap meman­dang­kan pokok tersebut rendah berbanding pokok kurma Safawi Madinah. “Selain kepada peserta individu, syarikat juga menawarkan peluang kepada pihak sekolah, pihak berkuasa tempatan (PBT), hotel atau resort, masjid atau surau untuk menanam pokok kurma Ajwa ini.

“Apabila hasilnya boleh dituai, kami akan membelinya mengikut harga yang sesuai berdasarkan pasaran terkini,” katanya sambil menegaskan bahawa setiap peserta hanya dibenarkan membeli tiga pokok kurma Ajwa bagi memberi peluang kepada lebih ramai untuk menyertainya. Menurutnya, sepokok kurma Ajwa mampu mengeluarkan buah sebanyak 200 kilogram semusim dan tentunya mampu memberikan pulangan yang baik kepada peserta ladang kontrak tersebut.

Bagi projek kurma Ajwa, syarikatnya hanya membuka peluang kepada umat Islam memandangkan kurma tersebut amat dekat dan mempunyai keistimewaan sesuai dengan namanya Kurma Nabi. Selain di Kampung Maju Jaya dan Parit Haji Adenan, pihaknya juga sedang merancang tanaman kurma di Kampung Paya Embun, Kampung Seri Menanti dan kawasan Ayer Baloi dalam masa terdekat.

Sumber: Utusan Online