Oleh: Barjoyai

ABS atau Anti-lock Braking System kini merupakan sebahagian dari ciri-ciri keselamatan yang wajib pada semua kenderaan baru yang dijual. Ianya meningkatkan keupayaan kepada keberkesanan pada situasi membrek dengan efektif. ABS menggunakan sistem elektronik untuk mengesan dan mengelakkan mana-mana tayar terutamanya tayar hadapan daripada terkunci (locked) semasa membrek. Tayar yang terkunci mengakibatkan kenderaan akan terus gelunsur kedepan tidak kira arah stering diputarkan ke arah mana sekali pun!

abs2.jpg

Ini membantu pemandu mengawal kenderaan dengan lebih baik kerana, stering masih boleh digunakan untuk mengawal kenderaan apabila ABS diaktifkan semasa pengesanan mana-mana tayar ini terkunci. Di Eropah ianya satu ciri mandatori pada tahun 2004. Sejarah bermula pada sekitar 1950 an, apabila syarikat Britain yakni Dunlop menghasilkan Sistem Maxaret untuk kegunaan kapal terbang. Sistem hidraulik meningkatkan keupayaan pembrekan dengan mengurangkan jarak bagi kapal terbang ini berhenti dan mengurangkan risiko tayar terkunci. Paparan video di bawah menunjukkan cara ABS itu sendiri berfungsi.

ABS Video

Sistem ABS berfungsi seperti pembrekan ‘pumping’ berulang kali pada kadar yang sangat cepat dan efektif. Ia mempunyai sensor pada setiap tayar yang diletakkan dekat dengan ‘disc’ dan isyarat dihantar terus pada sistem kawalan berkomputer. Komputer ini mampu mengawal jumlah tekanan brake pada setiap tayar untuk mengurangkan kuasa pembrekan pada setiap tayar yang di’fikirkan’ terkunci sehingga ianya selari dengan tayar yang masih berputar yang lain.

Anda boleh menguji kenderaan anda jika ABS ini masih berfungsi dengan baik atau tidak. Pada tempat yang lapang di kawasan yang licin / basah atau berpasir, teruskan memandu pada kelajuan yang rendah 50 km/j dan buat pembrekan secara mengejut. ABS yang masih beroperasi membolehkan anda brake dan membuat pusingan ke arah yang hendak dituju dan merasakan pedal brake bergegar dengan pantas. Jika ini tidak berlaku periksa balik kenderaan sama ada sistem ABS kenderaan anda rosak atau kenderaan anda memang tidak ada sistem ABS!