Oleh: Barjoyai

Pasangan dari Swiss yang dilaporkan hilang sejak 75 tahun lalu semasa perang dunia Kedua akhirnya dijumpai secara ‘mumia’ di dalam glacier. Marcelin, 40 dan pasangannya Francine 37 dilaporkan hilang pada 15 Ogos 1942. Ianya berlaku selepas mereka memerah susu lembu berdekatan kediaman mereka. Mereka tidak pulang termasuk anak-anak mereka.

Seorang pekerja menjumpai mayat beku lelaki dan wanita minggu lepas semasa menjalankan rutin kerja hariannya. Mayat tersebut ditemui di dalam glacier Tsanfleuron berdekatan resort ski pada ketinggian 2600 meter (8500 kaki) dari aras laut.

170719004035-frozen-swiss-couple-05-super-169.jpg

Francine (kiri) dan Marcelin Dumolin (kanan) yang dilaporkan hilang pada 1942.

 

Semasa suhu persekitaran mulai panas sedikit, dia ternampak aksesori pendakian yang mulai cair dari beku. Ini termasuk, beg galas, jam tangan, alat perubatan, peralatan makanan, botol, gelas dan kasut. Semuanya menunjukkan ianya dibuat pada zaman itu. Mayat kedua-dua pasangan tersebut diterbangkan dari pergunungan Alps.

Anak bongsu mereka Marceline Udry-Dumoulin 79, berkata, beliau tidak pernah untuk tidak melupakan mereka. Seumur hidupnya beliau menghabiskan masa untuk mencari mereka tanpa henti. Anaknya yang lain beritahu ayahnya ada berjalan ke lembah berdekatan pada pagi kehilangannya. Itulah saat beliau kali terakhir nampak ibubapa mereka sebelum kehilangannya. Ibunya seorang guru manakala ayahnya seorang pembuat kasut berkemungkinan terjatuh ke dalam lubang glacier di mana mayat mereka di dalam keadaan terpelihara seperti mumia. Pakar forensik sudah mengenalpasti DNA dari mayat berkenaan dan anak-anaknya percaya yang kedua mayat pasangan berkeanaan adalah ibu bapa mereka.

Setelah 75 tahun menunggu, semua anak kepada pasangan berkenaan boleh merasa tenang kerana mereka akhirnya dijumpai juga. “Sekarang baru kami tahu di mana ibu bapa kami”.

Sumber: CNN