Oleh: Barjoyai

Negara Amerika Syarikat dan senjata api untuk peribadi sudah tidak asing lagi. Berikutan ianya sudah seperti tradisi turun termurun ratusan tahun lagi, rakyatnya memang pecinta senjata api.

Daripada fakta hampir separuh daripada jumlah rakyatnya mempunyai senjata api. Jumlah itu ialah sebanyak 310 juta daripada laporan National Institute of Justice pada tahun 2009.

Begitu juga dengan bilangan per capita pemilikannya. Amerika mempunyai 89 daripada 100 orang yang memiliki senjata api per capita. Majoritinya senjata api ini ada disimpan di rumah dan mereka membesar dengan senjata api sejak dari kecil.

OECD, WHO, American Journal of Medicine, Grinshteyn and Hemenway 2010

Namun disebalik jumlah yang tinggi ini, kadar kematian atau pembunuhan yang disebabkan oleh senjata api ini, seperti tembakan rambang atau rawak juga dilaporkan tertinggi. Banyak berita pelajar sekolah membawa senjata api milik ibu bapa mereka dan membuat tembakan rambang di sekolah.

Lankford, University of Alabama 2016

Sebagai contoh, pada 2016 serangan Orlando mengisahkan peristiwa tembakan yang menyebabkan kematian paling ramai. Sebanyak 49 kematian. Sebelum itu pada 2012, Adam Lanza membuat tembakan rambang di Newtown, Connecticut dan membunuh sendiri ibunya dan 26 orang pelajar yang lain. Nampaknya pengaruh media dan juga permainan video seperti GTA banyak mempengaruhi mereka apabila terlibat di dalam senjata api.

Sumber: CNN