oleh jariEmas

BALING 5 Ogos Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi hari ini menegaskan beliau bersedia untuk disiasat Suruhanjaya Pencegahan Ra­suah Malaysia (SPRM) berhubung tuduhan memiliki wang sebanyak RM230 juta yang dilemparkan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, beliau rela untuk disiasat demi memperbetulkan apa yang disifatkannya sebagai satu pembohongan besar tetapi pada masa sama, kekayaan yang dimiliki bekas Perdana Menteri itu termasuk anak-anaknya juga perlu disiasat SPRM.

“Saya dengan ini terbuka hati dan menawarkan diri untuk disiasat oleh SPRM demi membetulkan persepsi dan pembohongan yang dilakukan oleh ‘orang itu’.
“Pada masa sama, saya minta aset beliau (Dr. Mahathir) dan keluarga beliau juga disiasat SPRM. Ini bukan cabaran, cuma minta baru namanya telus,” katanya.

Ahmad Zahid yang merupakan Naib Presiden UMNO yang menjalankan tugas-tugas Timbalan Presi­den berkata demikian ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Ba­ling di Kompleks Rakan Muda di sini hari ini.
Yang turut hadir, Ketua UMNO Bahagian Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Dr. Mahathir baru-baru ini membangkitkan isu pengisytiharan harta dibuat Ahmad Zahid semasa dilantik sebagai Ketua Pemuda UMNO termasuk memiliki RM230 juta dalam akaun banknya.

Ahmad Zahid berkata, beliau sebagai Ketua Pemuda UMNO pada 1996 tidak memiliki sebarang jawatan dalam kerajaan tetapi merupakan ahli perniagaan dan syarikatnya tersenarai dalam Bursa Malaysia.

Katanya, sebagai ahli perniagaan yang berjaya, beliau menafikan terlibat dalam aktiviti tidak bermaruah seperti rasuah.

“Beliau minta saya isytihar harta saya ketika itu, saya seorang ahli perniagaan dan diberi peluang jadi Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia. Tidak salah saya berniaga,” katanya.

Sementara itu, Ahmad Zahid berkata, beliau turut menyahut cabaran untuk bersumpah laknat berhubung pendedahannya tentang satu konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, beliau tidak gentar dengan cabaran itu ekoran pendedahannya kerana mempunyai bukti iaitu rakaman daripada pertemuannya dengan pemimpin yang merancang konspirasi itu.

“Saya ada rakaman dan gambar tentang pertemuan dengan orang itu. Saya simpan rakaman itu dan ia dinaratif serta dianalisis.

“Saya sedia sahut cabaran dan sanggup sumpah laknat di masjid mana-mana pun bahawa yang merancang cuba jatuhkan Perdana Menteri adalah orang itu, bukan saya.

“Tetapi orang itu juga mesti sanggup bersumpah juga,” katanya.

Dalam majlis sama, beliau turut menyeru agar semua ahli UMNO mengelak masalah dalaman dan tidak berpuak-puak demi pengukuhan parti terutama dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Kita di bawah satu bumbung sampai bila nak bertelagah seolah-olah macam pelanduk. Bila bertelagah tanduk patah dan harimau senang menyerang.

“Pasang tanduk balik jangan berkelahi kerana harimau besar sudah datang dan kita harus lawan,” katanya.

Sumber: Utusan Online