Oleh: Barjoyai

SEBUT sahaja kuih tradisional, pasti banyak jenis yang menjadi pilihan. Kuih-muih tradisional ini menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia tidak mengira kaum atau bangsa.

Dalam banyak-banyak variasi, ada yang paling menjadi kegemaran.

Kalau dulu, kuih-kuih ini hanya boleh didapati di kampung, namun sekarang, di mana sahaja pasti ada yang menjualnya.

Tidak hairanlah, kuih tradisional ini tidak lapuk dek zaman kerana permintaan yang tinggi.

Mari kita lihat 10 jenis kuih tradisional yang menjadi pilihan ramai.

1. Karipap

Tidak kiralah karipap biasa atau pusing, jenis ini pasti menambat hati si peminatnya. Dengan pelbagai pilihan inti seperti keledek, kentang mahupun sardin, karipap menjadi pilihan menu sarapan mahupun minum petang

 

2. Keria

Kuih keria, biasanya dibuat menggunakan keledek. Rasa manis dan lemak pada keledek serta disira dengan gula menambahkan lagi rasa pada kuih tradisi ini. Kalau dulu, hanya gula putih digunakan sebagai sira, namun kini, kuih ini mendapat permintaan kerana inovasi menggunakan gula merah yang dijadikan sebagai karamel.

 

3. Ketayap

 

Kuih berintikan kelapa manis ini sememangnya menjadi pilihan ramai. Warna hijau pandan pada kulitnyasering menjadi pilihan si pembuat menjadikan kuih ini. Rasa lemak manis inti dan kulit bersatu hingga makan satu terasa tak cukup.

 

4. Seri muka

 

Kuih ini tak boleh tambah seri muka seseorang. Tetapi boleh menambah senyuman. Dua lapisan tepung dan pulut, kuih ini turut menjadi pilihan ramai. Tidak hanya masyarakat Melayu, malah kuih ini begitu popular dari kalangan masyarakat baba dan nyonya

 

5. Lapis

Warna merah jambu dan putih antara penyeri kuih ini. Lapisan demi lapisan membuatkan kuih ini menjadi pilihan anak kecil. Walaupun pembuatannya agak leceh kerana perlu menunggu satu lapisan masak sebelum lapisan seterusnya diletakkan, ia tetap menawan hati peminat kuih tradisi. Kuih lapis juga antara yang selalu mendapat permintaan ketika bulan Ramadan.

 

6. Apam

Ada pelbagai jenis apam sebenarnya. Namun apam tradisi yang mudah menjadi pilihan masyarakat di Malaysia. Variasi pelbagai warna seperti merah, hijau dan putih, apam ada peminatnya tersendiri. Rasa manis dicampur dengan salutan kelapa sedikit masin menambah kesedapan terhadap kuih ini.

 

7. Kasui

Kuih bewarna coklat dan disaluti kelapa ini juga sering dicari peminat kuih tradisional. Rasa gula Melaka, ‘manis-manis buah’ begitu sedap dan membuatkan kuih ini tidak pernah mengecewakan.

 

8. Tepung pelita

Kuih ini sangat popular ketika bulan Ramadan. Kuihnya yang lembut diletak di dalam daun pisang yang dibentuk bersegi. Isi bawahnya berperisa pandan dan di atasnya pula adalah santan yang telah dimasak. Memang sedap gabungan kedua-duanya. Kata orang, kalau sejuk lebih mengancam.

 

9. Lepat pisang

 

Antara kuih tradisi yang mudah untuk dimakan kerana salutan daun pisang tidak melekitkan tangan. Berintikan kelapa di dalamnya, rasa pisang yang manis-manis masam itu terus membuka selera si penggemarnya.

 

10. Sagu

 

Kuih sagu sememangnya mencuri tumpuan pada warna dan juga rasanya. Dibuat daripada biji sagu yang dimasak bersama tepung, air dan pewarna merah ini agak renyah juga. Ini kerana mengacau sagu ketika likat agak memenatkan tangan. Setelah dimasak, ia akan diletak di dalam loyang dan disejukkan. Setelah sejuk, barulah ia dipotong mengikut cita rasa seterusnya digolek bersama kelapa yang dicampur sedikit garam. Rasanya yang sedap membuatkan rasa sakit tadi hilang.

 

Sumber: Sinar Harian