Oleh: Barjoyai

lor Setar: Dijanji kelebihan mudah mendapatkan tender kontrak bagi projek kerajaan sebaik dianugerahkan Pingat Setia Raja dan Negara (PSRN) menyebabkan 95 penerima terpedaya dan sanggup membayar RM5,000 seorang untuk membeli pingat itu.

Bagaimanapun, mangsa dalam kalangan ahli perniagaan dan pesara kerajaan berusia 30 hingga 50-an dari pelbagai negeri hampa apabila majlis penyampaian anugerah pingat yang dihadiri mereka di hotel di sini, diserbu Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Setar, kelmarin.

Dalam serbuan jam 1.30 tengah hari, seorang lelaki berusia 55 tahun yang mendakwa dirinya bergelar Datuk turut ditahan selepas menganjurkan penyampaian anugerah pingat disyaki palsu.

Ketua Polis Kedah Datuk Asri Yusoff berkata, pihaknya menerima maklumat berhubung penganjuran majlis itu bermula jam 8 pagi hingga 12 tengah hari dihadiri 200 individu termasuk 95 penerima PSRN.

Menurutnya, suspek yang menggunakan nama Persatuan Pasukan Keselamatan Rakyat Setia Berjasa Sukarela Malaysia menganugerahkan PSRN yang kononnya ada kaitan dengan kerabat diraja sebuah negeri di utara.

“Hasil serbuan itu kami merampas 65 selempang, 66 pingat, piala cenderahati, lima plak cenderahati persatuan serta kain rentang majlis.

“Penerima anugerah yang datang dari pelbagai negeri terdiri daripada ahli perniagaan dan pesara kerajaan. Mereka perlu membayar RM5,000 untuk mendapatkan anugerah pingat itu.

“Mangsa tertipu dengan pingat itu selepas penganjur menjanjikan keistimewaan mudah mendapatkan tender kontrak bagi projek kerajaan jika mendapat PSRN sedangkan ia tidak membawa apa-apa gelaran istimewa,” katanya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah, di sini, semalam.

Asri berkata, semakan Pendaftar Pertubuhan (ROS) mendapati persatuan itu sah dan berdaftar namun mereka tidak berkelayakan menganugerahkan pingat menyerupai istana dan bagi meyakinkan penerima, penganjur turut menjemput VVIP.

“Suspek mendakwa dirinya bergelar Datuk, namun polis menyiasat kesahihan dakwaannya dan sehingga kini kami masih mengumpul maklumat kegiatan suspek.

“Kami dimaklumkan sebelum ini suspek pernah cuba menganjurkan majlis sama di sebuah negeri di utara, namun gagal,” katanya.

Beliau berkata, penerima yang menjadi mangsa juga tampil membuat laporan serta diambil keterangan.

“Suspek direman empat hari bermula hari ini (semalam) bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 419, Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman tujuh tahun penjara atau denda atau kedua-duanya.

“Mereka yang ada maklumat berkaitan penganugerahan pingat itu boleh menghubungi pegawai penyiasat di talian 0135882930,” katanya.

Sumber: Harian Metro