MIMHAMIMDA. Menyebutnya sahaja kita sudah berasa pelik, apatah lagi bila menyedari bahawa pemilik nama itu benar-benar wujud.

Beliau, yang lebih dikenali sebagai Mimha berkata, tuah nama itu terletak pada sebutannya kerana dengan nama itu membuatkan beliau menjadi popular semenjak di bangku sekolah hingga ke Institut Pengajian Tinggi.

Graduan Politeknik Sultan Ahmad Shah (Polisas) ini, awalnya tidak merasakan nama tersebut sebagai unik, namun semakin mengenjak dewasa, beliau merasakan mudah dikenali kerana memiliki nama tersebut.

“Saya perasan apabila saya jumpa orang dan beritahu nama, orang akan tanya banyak kali sampai mereka puas hati. Dan kemudian, mereka akan mudah mengingati saya, walaupun di mana kami berjumpa.

“Apabila dah besar baru sedar yang nama saya ni unik. Dalam ejaan jawi jika ditulis huruf Mim Ha Mim Da bermaksud Muhammad. Tapi dalam rumi begitulah sebutannya. Sebab tu nama pendek ada yang panggil Mat dan ada yang panggil Mimha,” katanya.

Mimha merupakan graduan Diploma Kejuruteraan Awam dan kini berkhidmat sebagai Penyelia Tapak Binaan di Mydin Bandar Pusat Jengka, di sini.

Beliau yang berusia 21tahun dilahirkan di Kelantan dan dibesarkan di Pusat Penyelidikan Pertanian Tun Razak Jengka, Jerantut.

Graduan Polisas

Anak ketiga daripada empat beradik ini merupakan anak lelaki bongsu pasangan kakitangan Felda Global Ventures (FGV) Muhammad Asry Mmuhammud dan Fazilah Pauzi.

“Saya tanya ayah kenapa beri nama saya Mimhamimda dan bukan Muhammad. Ayah kata, sehari sebelum saya lahir dia mimpi jumpa seseorang. Dan orang itulah yang menyuruh ayah menamakan saya sebagai Mimhamimda. Maka lekatlah nama itu setelah saya lahir.

“Selepas itu dan sehingga kini ayah tak ada mimpi apa-apa lagi berkenaan nama saya. Saya pun selesa gunakan nama ini dan rasa bertuah juga. Ketika di Polisas, saya dilantik sebagai Pengerusi Kelab Alam Sekitar kerana keunikan nama saya,” katanya.

Mimha bersama rakan sekerja, Mohd Razali Daud yang merupakan Koordinator Projek Mekanikal dan Elektrik (kiri) dan Nur Syahmi (Kanan).

Mimha bagaimana pun berkata tidak pernah melalui pengalaman nama diejek atau sebagainya.

“Tak pernah kena ejek. Cuma saya segan sebab cepat popular. Kat mana-mana sekolah sampai di politeknik pun nama ni satu je. Cepat dikenali,” akuinya.

Sementara itu, rakan baik yang juga rakan sekerja Mimha, Nur Syahmi Hamzan, 24, yang bekerja sebagai Penyelia Keselamatan dan Kesihatan Pekerja di tapak tersebut berkata, beliau bertanya banyak kali ketika Mimha memperkenalkan diri.

“Saya ingat dia bergurau. Saya tanya lagi betul-betul dan dia cerita bagaimana ayah dia beri nama tu. Saya pun faham dan tak tanya lagi. Bagi saya nama dia memang unik.

“Biasa orang akan sebut nama popular atau gelaran. Jadi saya ingat dia main-main sebut nama Mimhamimda. Rupanya memang nama betul dalam kad pengenalan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian