Matang tidak bererti tua. Matang ialah satu peringkat di mana lelaki menjadi rasional dan menimbangkan keputusan hidup dengan baik. Lelaki matang juga tidak takut tanggungjawab dan akan mencuba sehabis baik memikulnya dengan amanah dan bersungguh-sungguh. Mari kita lihat ciri-ciri lain lelaki matang.

1. Anda tidak lagi memakai selipar apabila berjumpa orang.

Selipar memberikan imej selekeh dan tidak kisah. Apabila berjumpa orang, kita menunjukkan yang rasa hormat kepada orang itu juga kurang. Sekurag-kurangnya pakai lah loafers.

2. Kekemasan diri sentiasa dijaga.

3. Rambut disikat rapi.

Shutter Stock

4. Tidak mudah melatah apabila berdepan tekanan.

Lelaki matang ini tenang. Apabila menghadapi tekanan rasional adalah perkara pertama yang akan dicari. Dia faham tekanan itu adalah mainan hidup. Ia datang dan pergi. Antara langkah yang boleh diambil ialah memecahkan masalah kepada kumpulan-kumpulan kecil dan mula menyelesaikannya satu per satu. Dengan cara begini lelaki akan terlihat tenang dan mempengaruhi orang lain untuk juga sama-sama mengambil masa menarik nafas.

7. Tahu membezakan antara pakaian kasual dan formal.

Seperti juga kasut, pakaian juga terbahagi kepada formal, semi formal dan kasual. Pakaian formal tentulah Suit, manakala semi formal ialah blazers. Untuk kasual boleh memilih kemeja lengan pendek atau t-shirt polo.

8. Tidak lagi memakai aksesori bling bling yang melampau.

Lelaki matang bukanlah lampu disko atau papan iklan yang perlu menarik perhatian orang dengan aksesori yang melampau. Apatah lagi yang bergemerlapan. Cukup dengan hanya aksesori asas seperti jam tangan dan tali pinggang. Cincin pula adalah optional.

9. Pandai memadankan pemakaian.

Warna kasut sama dengan warna tali pinggang. Warna stokin sama dengan warna seluar.

10. Berfikir dahulu sebelum mengeluarkan perkataan.

Kata orang terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Mahu lihat lelaki matang, dia menahan lidahnya dengan hati, bukan dengan perasaan. Perkataan yang keluar adalah hasil fikiran rasional. Bukan semberono sahaja tanpa arah.

Anda ada tanda-tanda ini?

Sumber: Mensive