Penipu trak tunda semakin hebat pada tahun ini, ramai pelancong telah jatuh mangsa penipuan tersebut dan perlu membayar jumlah yang besar supaya kereta mereka dapat di’baiki’. Selepas menunda kenderaan anda ke bengkel mereka, mereka biasanya akan mengeluarkan enjin anda dan memaklumkan kepada anda bahawa terdapat banyak perkara yang perlu diganti. Jika anda tidak membayar, mereka tidak akan meletakkan enjin anda kembali ke dalam kereta anda, dan anda terjebak di situasa yang sedikit sempit kerana anda tidak tahu bagaimana untuk membaiki enjin anda sendiri. Ini adalah cara mereka untuk memerangkap anda.
Pada Malam Raya, kita mengetahui tentang penipuan yang mengata ‘membuang penutup radiator boleh meningkatkan suhu enjin’ dan kali ini taktik baru telah digunakan di lebuh raya yang paling berhantu di Malaysia.

Bala MK, seorang netizen berkongsi pos di Facebook untuk memberi amaran kepada netizen yang lain ketika mengambil jalan raya Karak selepas beberapa kenderaan menjadi mangsa penipuan di kilometer-75.

Sesetengah orang jahat telah sengaja menumpahkan minyak di jalan supaya kereta akan kehilangan kawalan di sudut dan terjebak ke dalam kemalangan jalanraya. Selepas itu, sebuah trak tunda kemudian akan menawarkan perkhidmatan mereka.

Jumlah sebenar kenderaan yang menjadi mangsa taktik ini tidak dapat dipastikan, tetapi kebanyakan pemandu kehilangan kawalan kereta mereka di sudut dan melanggar pembahagi di tepi jalan.

Sebuah bekas yang kelihatan mencurigakan ditemui di tempat kejadian dan dipercayai ditinggalkan oleh pelakunya selepas menumpahkan minyak di jalan raya.

Pos Facebook Bala telah menjadi viral dengan lebih daripada 6,000 saham, menarik beberapa orang netizens yang mengalami kejadian serupa untuk berkongsi pengalaman mereka.

“PADA 2 JULAI, RAKAN SAYA YANG MENAIKI MOTOSIKAL JATUH PADA KILOMETER-74, BETUL-BETUL TEMPAT YANG SAMA DISIARKAN DALAM GAMBAR-GAMBAR INI. KERETA DI LORONG KANAN HILANG KAWALAN DAN TERLANGGAR KAWAN SAYA. NASIB BAIK KEDUA-DUA MANGSA SELAMAT. APABILA SAYA BERJALAN KE ARAH RAKAN SAYA UNTUK MEMBANTUNYA, KASUT SAYA MENJADI SANGAT LICIN. IA SANGAT JELAS SESEORANG TELAH TUMPAH MINYAK DI JALAN RAYA UNTUK MENYEBABKAN KEMALANGAN INI. DALAM MASA LIMA MINIT, SEBUAH TRAK TUNDA MUNCUL UNTUK MENAWARKAN PERKHIDMATAN MENUNDA KAMI, DAN SAYA MENOLAK PERKHIDMATAN MEREKA. KEMUDIAN SAYA MENDAPATI BAHAWA PROTON WAJA DAN PERODUA ALZA MASING-MASING HILANG KAWALAN DI TEMPAT YANG SAMA PADA PUKUL 7 MALAM DAN 9 PETANG. “

“IA BERLAKU KEPADA SAYA SEKALI. SAYA TIDAK MEMPUNYAI MASA UNTUK MEMANGGIL SESIAPA SAHAJA TETAPI PEMANDU TRAK TUNDA SUDAH MUNCUL. “

Netizens digesa untuk memandu dengan perlahan, terutamanya di sudut jalanan kerana kita tidak tahu apa yang ada di jalan raya di hadapan kita. Berhati-hati di jalan raya!

(Sumber: World Of Buzz / Facebook)