Author: jariEmas

Wartawan Cina Dedah Fakta Di Sebalik Pertemuan Najib-Trump

Tidak pernah terlintas untuk saya mengulas perkara ini. Namun setelah membaca fakta-fakta karut di media sosial sejak kebelakangan ini telah memaksa saya untuk menuliskan fakta sebenar. Sebelum mengulas lebih panjang, saya merupakan salah seorang petugas media Malaysia yang terlibat di dalam lawatan tersebut. Ingin saya jelaskan di sini bahawa setiap stesen TV dan agensi akhbar yang terlibat membiayai sendiri perjalanan wakil mereka. Ia bukannya ditanggung oleh pihak kerajaan. Oleh itu jangan tuduh saya ‘memakan dedak’. Tempoh Pertemuan Pertemuan delegasi Datuk Seri Najib Razak, Presiden Donald Trump dan anggota kabinet Amerika berlangsung selama lebih 50 minit. Sementara pertemuan empat mata...

Read More

SAMSUNG NOTE 8

Seni merakamkan imej yang terbaik tidak hanya bergantung kepada perakamnya, jika sertakan bersama peranti yang unggul pasti hasil yang diperoleh lebih baik. Terbaharu bagi memeriahkan lagi dunia fotografi menggunakan peranti pintar, Samsung memperkenal Galaxy Note 8 khas buat mereka yang gemar merakam gambar. Menurut Ketua IM Business, Samsung Malaysia Electronics, KM Liew, imej merupakan rakaman saat-saat dalam hidup kita. Jelasnya, setiap imej yang dirakam memiliki cerita yang tersendiri dan mampu menjadi inspirasi kepada impian. “Sesebuah gambar jika diambil dengan baik mampu menggambarkan banyak perkara di samping kemahiran perakam ditambah dengan bantuan peranti yang terbaik. “Oleh yang demikian menerusi Galaxy Note...

Read More

Sultan Johor berkenan tukar gelaran

JOHOR BAHRU: Jumaah Majlis Diraja Johor, hari ini mengumumkan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berkenan menukar gelaran berdasarkan keistimewaan dan hak kuasa baginda mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor 1895. Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli, berkata Sultan Ibrahim berkenan menukar gelaran ‘His Royal Highness’ kepada ‘His Majesty’ mengikut Bahagian Kedua Fasal 7(2)(d)(f) dan (g) Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor 1895. Katanya, Sultan Ibrahim juga berkenan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah dibahasakan ‘Her Majesty’. “Gelaran dalam bahasa Malaysia ‘Duli Yang Maha Mulia’ bagi Sultan dan Permaisuri Johor, dikekalkan,” katanya dalam...

Read More

Resepi mudah kuruskan badan

Petang ni minum air rebusan untuk badan kurus, perut kempis la pulak. Bukan setakat kurus, badan sihat, badan ringan di awang awangan, lemak lemak pun lari bertempiaran😂 edit; Phewit!!! Siapa nak resepi baru? Kalini Kak Bib guna #lemon pulak. Resepi ni untuk badan kurus plus perut kempas kempis. Cer try resepi superb kababom ni. Lemak lemak akan lari sepantas ferrari, perut flat macam digilis lori. Bahan bahan dia senang jek nak carik. Takde yang pelik pelik. Don’t risau don’t worry. Semua ada khasiat tersendiri. Chewah! Yang penting macam biasa, kena la guna kayu manis ori. RESEPI BADAN KURUS PERUT KEMPIS 1...

Read More

SELERA UDANG SAMBAL PETAI

BAHAN-BAHANNYA 🙂 20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan (tapi dya tak buang kepala & kulit pon) 4 papan petai, ambil isinya. (dya punye de 2 papan & beli lagi extra petai.nak kasi ummph) 1 biji bawang besar, hiris kasar 1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa) 3/4 cawan cili kisar (dya buat 40 batang cili kering dikisar) Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa) sedikit sos tiram secubit MEGGI SECUKUP RASA~ BAHAN KISAR HALUS 🙂 1 biji bawang besar 2 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 1/2 inci belacan Macammana nak lebur dalam...

Read More
  • 1
  • 2